
Har arbeidstaker krav på å overføre alle feriedagene sine til neste år?
Når året nå går mot slutten, blir spørsmålet om overføring av feriedager aktuelt. God planlegging kan gjøre håndteringen av overføringen enklere for både arbeidstakere og arbeidsgivere.
Utgangspunktet i ferieloven er at ferien skal avvikles i løpet av ferieåret. Likevel åpner både Ferieloven og tariffavtalene opp for at deler av ferien kan overføres til det påfølgende året.
Overføring av ferie kan skje av i form av:
1. Avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker
2. Automatisk overføring av lovfestet ferie
Avtale om overføring av ferie til neste år
Ifølge ferieloven kan arbeidsgiver og arbeidstaker inngå avtale om overføring av inntil to uker av den lovbestemte ferien. I tillegg kan de fire avtalefestede feriedagene som de fleste arbeidstakere har, overføres dersom tariffavtale eller annen avtale ikke sier noe annet.
Ferieloven åpner kun opp for overføring av ferie til «det påfølgende året» og det er derfor ikke anledning til å gjøre en avtale utover det neste året.
Arbeidsgiver kan, i kraft av styringsretten, fastsette tiden for overført ferie. Det eneste unntaket er hvis avtalen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker spesifikt angir at det er ekstraferien for arbeidstakere over 60 år som overføres; i så fall har arbeidstakeren rett til selv å bestemme tidspunktet for ferieavviklingen.
Når arbeidsgiver og arbeidstaker blir enige om overføring av ferie, bør denne dokumenteres gjennom en skriftlig avtale. En skriftlig avtale kan for eksempel være en e-post som bekrefter overføringen av ferie.
Et annet argument for å inngå skriftlige avtaler ved overføring av ferie, er at disse kan støtte opp under arbeidsgivers plikt til å sørge for at arbeidstaker tar ut full ferie. Avtalen kan gjøres når som helst på året, og man kan unngå situasjoner der arbeidstaker krever å ta ut resterende ferie før årsslutt.
En avtale om overføring forutsetter enighet mellom partene, og hvis enighet ikke oppnås må feriedagene avvikles i ferieåret.

Automatisk overføring
I noen spesifikke tilfeller vil det lovfestede ferien overføres automatisk til det påfølgende året. Overføringen skjer automatisk dersom ferien ikke har blitt avviklet i løpet av ferieåret i henhold til ferielovens bestemmelser, eller dersom sykdom eller foreldrepermisjon er årsaken til at ferien ikke er brukt. Automatiske overføringer kan unngås ved å håndtere ferieavvikling systematisk gjennom året.
Utbetaling av feriedager
Den lovfestende ferien kan hverken strykes eller betales ut av arbeidsgiver. Avtalefestende feriedager reguleres ikke av ferieloven og det finnes derfor ikke en generell regel om automatisk overføring av disse. Med mindre annet er avtalt kan derfor arbeidsgiver bestemme om disse skal overføres eller utbetales.
BUHR hjelper deg
Det er viktig for både arbeidsgivere og arbeidstakere å ha kontroll på reglene for overføring av ferie for å sikre god planlegging og unngå juridiske problemer. Vi i BUHR er tilgjengelig for å hjelpe deg som arbeidsgiver til å få enn strukturert tilnærming til ferieplanlegging og dermed bidra til både bedre drift og overholde lovkrav.
TA KONTAKT MED OSS


Les også

Årets lønnsoppgjør – hvem, hva, hvor?
Det er blitt kalt vårens vakreste eventyr, det er alltid store forventninger knyttet til det – og det er som regel sterke motsetninger mellom de sentrale aktørene. Årets lønnsoppgjør ligger foran oss. Blir det noe mer å rutte med for de ansatte? Klarer du som bedriftseier å finne balansen mellom forsvarlighet og å være en attraktiv arbeidsgiver

Håndtering av varslingssaker: En nøkkel til tillit og trygghet på arbeidsplassen
Varslingssaker kan være krevende for både arbeidsgivere og ansatte, og en god håndtering er avgjørende for å sikre en trygg arbeidsplass og rettferdig behandling av alle parter. Men hvordan håndterer vi disse sakene på en god måte?